Czy wiesz, że kiełki to najlepszy rodzaj jedzenia, jaki możesz spożywać? Zawierają w sobie wszystkie składniki odżywcze jakie posiada w pełni wyrośnięta roślina, ale skoncentrowane i pełne energii.

Kiełki są zbudowane ze związków roślinnych, które wspomagają trawienie. Białka i tłuszcze w kiełkach są rozbite na łatwo przyswajalne aminokwasy i kwasy tłuszczowe, a skrobia jest rozdzielona na łagodne cukry roślinne, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

Możesz uprawiać kiełki we własnej kuchni z fasoli, soczewicy, ziaren, nasion i orzechów. Albo, oczywiście, możesz je kupić. Jedz same kiełki, albo w sałatkach lub delikatnie podgrzane na parze z innymi warzywami, lub posyp nimi zupę. Obojętnie jakie i w jakiej formie – jedz je codziennie!

/raf/