Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami, dlatego też postanowiliśmy pokazać Wam najlepsze przepisy wielkanocne! Jeśli macie swoje ulubione przepisy, którymi chcecie się z nami podzielić? Jeśli tak - zapraszamy do naszej grupy dla opiekunek. Kliknij tutaj!

Faszerowane jaja

Dobra przystawka powinna być prosta w przygotowaniu, ale niezwykle efektywna na wielkanocnym stole. Proponujemy pomysł na wielkanocne jaja faszerowane pieczarkami. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Gotowanie:

 

Składniki:

  • jajka - 5 szt.
  • pieczarki - 250 g
  • kiszone ogórki - 3 szt.
  • majonez - 5 łyżek stołowych
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczka

 

Przygotowanie: 

Jajka gotujemy na twardo, w zależności od wielkości jaja powinno to zająć 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka na jaja faszerowane pieczarkami nie mogą być za miękkie, bo przystawka się rozpadnie. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy żółtka, które można od razu posiekać i włożyć do osobnej miski, w której będzie przygotowywany farsz. Pieczarki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy a następnie drobno kroimy. górki kiszone kroimy w drobną kostkę, dodadzą one charakteru całemu nadzieniu. Ogórki, pieczarki, drobno posiekana pietruszka, majonez i przyprawy mieszamy z żółtkami jaj. Dobrze, aby wszystkie składniki były poszatkowane na kawałki podobnej wielkości. Tak przygotowanym farszem napełniamy ugotowane białka. Jajka faszerowane pieczarkami podajemy przyozdobione listkiem pietruszki lub rzeżuchą. Smacznego!

 

Żurek w chlebie

 

 

Oczywiste jest to, że żurek od lat gości na naszych polskich stołach. Ale czy podawałaś już kiedyś żurek w chlebie? To danie z pewnością zrobi na członkach Twojej rodziny piorunujące wrażenie! Przepis zaczerpnięty od autorki bloga Olga Smile

Składniki:

• 500 g białej kiełbasy (alergicy uwaga na gluten i mleko!)
• 100 g kiełbasy wędzonej (alergicy uwaga na gluten i mleko)
• 2 cebule
• 500 g obranych ziemniaków
• zakwas na żur z wybranego przepisu
• 5 jajek ugotowanych na twardo (opcjonalnie)
• 6 kulek ziela angielskiego
• 3 listki laurowe
• pieprz i sól
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki chrzanu (uwaga na mleko w składzie)
• 250 ml słodkiej śmietany zwierzęca lub roślinna
• 2 litry wody
• 5 chlebków do podania

Przygotowanie:
 
1. W dużym garnku zagotować dwa litry wody, białą kiełbasę, posiekane w drobną kostkę cebule z listkiem laurowym, ziele, sol i pieprz. Po około 20 minutach wyłowić kiełbasę, wlać do zupy zakwas na żurek i zagotować ponownie. Gotować około 10 minut. Wyłączyć i dodać śmietanę.
2. W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle. Gdy ziemniaki są miękkie dodać je razem z wodą do garnka z zupą.
3. Kiełbasę pokroić w plastry. Dodać do zupy kiełbasę, majeranek i chrzan.
4. Z chlebków wydrążyć środki.
5. Jajka obrać i pokroić w ósemki.
6. Do chlebka wlać żurek, udekorować jajkiem i podawać. Smacznego!
 


 

Klasyczna pascha!

 

Coś słodkiego, ale i klasycznego. Idealnie sprawdzi się na każdym polskim stole. Oto przepis na wyśmienitą paschę z polecanego przepisu bloga Domowe Wypieki:

 

Składniki: 

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania. Smacznego!

Porozmawiaj na ten i pozostałe tematy z innymi opiekunkami! Dołącz do naszej grupy na Facebooku już dziś. Kliknij tutaj!

Życzymy Wam wspaniałych, smacznych, ale przede wszystkim zdrowych Świąt Wielkanocnych. Mamy nadzieję, że trudny okres spowodowany lock downem nie spowoduje Wam dużych trudności i będziecie cieszyć się swoim towarzystwem!

 

Dołącz do naszej społeczności 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku, gdzie czekają na Was wartościowe materiały. 

Jeśli jesteś opiekunką/em lub chcesz podjąć pierwszą pracę w opiece dołącz do naszego Forum dla Opiekunek oraz zapisz się bezpłatnie w naszej bazie opiekunek.

A jeśli szukasz opieki dla swojego bliskiego, zamieść ogłoszenie na naszym portalu oraz dołącz do naszej społeczności.