Pyszne, słodkie, niskokaloryczne - takie są właśnie truskawki. Są źródłem witamin i związków mineralnych, a w szczególności witaminy C oraz co ważna można je przyrządzać na wiele sposobów. Jakie właściwości mają truskawki i dlaczego warto je jeść - o tym w artykule. 

Cenne właściwości

Sezonowe owoce kuszą swoim smakiem i aromatem. Jednym z ulubionych sezonowych owoców są truskawki, które jako pierwszy zostały wyhodowane ok. 300 lat temu przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek.  

Co ciekawe, truskawki są niskokaloryczne, a osoby chore na cukrzyce lub insulinooporność mogą bezpiecznie je spożywać (indeks glikemiczny wynosi 25). Dodatkowo truskawki są bogate w witaminę C (58 mg na 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz wspomnianej witaminy C w truskawkach znajdziemy również: 

  • witaminy A
  • witaminy B1, B2, B3, B6
  • witaminy E
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • potas
  • cynk 

Dzięki tym składnikom truskawki mają niezwykle korzystny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Warto zatem jeść truskawki, aby w prosty i smaczny sposób uzupełnić niedobory składników odżywczych i cieszyć się lepszy zdrowiem. 

Dlaczego warto jeść truskawki?

Poznajcie 15 powodów, dla których warto jeść truskawki: 

  • zwalczają wolne rodniki 
  • chronią serce
  • dbają o mózg
  • poprawiają kondycję skóry 
  • mają działanie przeciwnowotworowe
  • wspierają zdrowie kości i stawów
  • zmniejszają ryzyko cukrzycy
  • poprawiają trawienie
  • poprawiają przyswajalność witamin
  • wspomagają tarczycę 
  • wzmacniają mięśnie
  • utrzymują dobry nastrój
  • ułatwiają pracę nerek
  • chronią oczy 
  • pomagają chudnąć 

Alergia na truskawki 

Należy jednak pamiętać, że wiele osób jest uczulony na truskawki. Istnieje jednak odmiana białych truskawek, które nie uczulają. 

Objawy alergii na truskawki: 

  • układ pokarmowy - dolegliwości żołądkowo-jelitowe
  • objawy skórne - pokrzywka, wysypka, obrzęk i świąd skóry 
  • zespół alergii jamy ustnej - obrzęk warg i języka, swędzenie, pieczenie, mrowienie, zaczerwienienie warg, języka, przełyku i gardła, obrzęk krtani, uczucie ucisku w gardle 

Dołącz do naszej społeczności 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku, gdzie czekają na Was wartościowe materiały. 

Jeśli jesteś opiekunką/em lub chcesz podjąć pierwszą pracę w opiece dołącz do naszego Forum dla Opiekunek oraz zapisz się bezpłatnie w naszej bazie opiekunek.

A jeśli szukasz opieki dla swojego bliskiego, zamieść ogłoszenie na naszym portalu oraz dołącz do naszej społeczności.