Stanowiąc podstawę zbilansowanej codziennej diety, kompleksowo wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.

 

Polska poniżej średniej

Rekomendacje ekspertów ds. żywienia dotyczące konsumpcji warzyw i owoców różnią się w zależności od kraju, jednak problem niewystarczającego dziennego spożycia tych produktów jest obecny w wielu państwach UE.

Minimalne dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynosić 400 gramów, najlepiej podzielone na 5 porcji. Podobnie jak w całej Unii Europejskiej, gdzie dzienna konsumpcja warzyw i owoców wynosi ok. 340 gramów, także w Polsce nie osiągamy codziennego wymaganego minimum – statystyczny Polak spożywa ich jedynie ok. 280 g na dzień. A dieta zawierająca minimum rekomendowanej ilości warzyw i owoców ma niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także na samopoczucie. Wielu ludzi jednak wciąż pomija te produkty w codziennym menu nie dostarczając tym samym organizmowi wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych. Warto pamiętać, że jedną z dziennych 5 porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka 100 proc. soku.

 

Doceniaj to, co lokalne

Warto w codziennej diecie uwzględniać sezonowość warzyw i owoców, a także przetworów z nich pochodzących. Lokalne produkty, które rosną i dojrzewają w sezonie, będą charakteryzowały się wysoką zawartością składników odżywczych – dotyczy to także przetworów z nich powstałych, takich jak np. soki. Warto pamiętać także o tym, że im krótsza podróż warzyw i owoców z miejsca, gdzie rosną do sklepu, tym mniejsza strata ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, takich jak witaminy i składniki mineralne. Co ciekawe, ponad 70 proc. Polaków chętniej wybiera produkty rolne i artykuły spożywcze, które powstały z rodzimych surowców, taki patriotyzm podczas zakupów dodatkowo wspiera lokalnych producentów i przetwórców. Oprócz korzyści czysto ekonomicznych, wybór lokalnych warzyw i owoców jest często bardziej przyjazny dla środowiska. Im droga jaką musi przemierzyć produkt jest krótsza, im mniej zużywa się podczas transportu energii i zmniejsza się emisję CO2.

 

Wybieraj polskie superfruits

Polska kojarzy się z wieloma warzywami i owocami, takimi jak jabłka, gruszki, cebula, marchew czy ziemniaki, jednak nie zawsze pamięta się o małych i niepozornych krzaczkach, które kryją w sobie owoce o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Do tzw. rodzimych superfruits, możemy zaliczyć m.in. aronię, czarną porzeczkę czy rokitnik. Warto sięgać po nie w sezonie, a poza nim wybierać je w wersji mrożonej, czy też przetworów takich jak soki, smoothie. Szczególnie jesienna dieta powinna być bogata w produkty o wysokiej zawartości antyoksydantów, flawonoidów i podnoszącej odporność witaminę C, które naturalnie wzmocnią organizm przed nadchodzącą zimą, a każdy z tych trzech superfruits jest ich wartościowym źródłem. Sięgajmy więc codziennie po różnorodne warzywa i owoce, a także ponadprzeciętne superfruits, by każdego dnia, o każdej porze roku wzmacniać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poczuć super moc płynącą ze wszystkich warzyw i owoców.

 

Dołącz do naszej społeczności 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku, gdzie czekają na Was wartościowe materiały. 

Jeśli jesteś opiekunką/em lub chcesz podjąć pierwszą pracę w opiece dołącz do naszego Forum dla Opiekunek oraz zapisz się bezpłatnie w naszej bazie opiekunek.

A jeśli szukasz opieki dla swojego bliskiego, zamieść ogłoszenie na naszym portalu oraz dołącz do naszej społeczności.

/raf/