Domowe przetwory mają w Polsce bardzo długą tradycję. Od lat jest to jeden z najpopularniejszych sposobów przetwarzania owoców i warzyw. To sposób by cieszyć się niesamowitym smakiem w okresach, w których dostęp do świeżych plonów jest ograniczony.
Najpopularniejsze metody przygotowania przetworów
Wśród najpopularniejszych metod przygotowania przetworów wyróżnia się:
- marynowanie - polega na wykorzystaniu zalewy, składającej się przede wszystkim z octu. To doskonały sposób na przetworzenie m.in. ogórków, papryki i grzybów.
- kiszenie - proces fermentacji mlekowej. Dzięki stworzeniu odpowiednich warunków cukier zawarty w kiszonych produktach rozkładany jest na kwas mlekowy. To sprawia, że warzywa zyskują nowy, oryginalny smak i zostają zabezpieczone przed gniciem. Najczęściej w tej sposób przetwarza się m.in. buraki i pomidory.
- pasteryzowanie - polega na podgrzaniu, a następnie zamknięciu w szczelnych pojemnikach produktów. W ten sposób przygotowuje się m.in. konfitury i dżemy owocowe.
4 powody, dlaczego warto przygotowywać własne przetwory
Jeszcze wahasz się, czy warto przygotowywać domowe przetwory? Oto według nas 4 najważniejsze powody:
- Wiesz co jesz - masz kontrolę nad tym co zaprawiasz.
- Możliwość zbilansowanej diety - domowe przetwory to doskonały produkt, półprodukt do pełnowartościowej, zdrowej, zbilansowanej diety
- Nie marnujesz żywności - nie wyrzucasz dobrodziejstw natury, a jedynie przedłużasz ich możliwość spożycia, nadając im drugiego życia.
- To co pyszna, masz pod ręką - nie musisz poświęcać mnóstwa czasu, by znaleźć zdrowy i pyszny produkt, ponieważ masz go w swojej szafce.
Te przetwory warto zrobić
Poniżej przedstawiliśmy subiektywną listę przetworów, którym naszym zdaniem warto zrobić.
- Mus owocowy np. jabłkowy, gruszkowy.
- Powidła i konfitury np. śliwkowe, czereśniowe.
- Dżemy np. truskawkowy, wiśniowy
- Przecier np. pomidorowy, paprykowy.
- Kiszonki np. ogórki, buraki, kapusta.
Pyszny przepis od Babcia Radzi
Na koniec prezentujemy przepis od Babcia Radzi na pyszny dżem jabłkowo-dyniowy, który wzmocni układ odpornościowy, wesprze pracę mózgu i czyści organizm z toksyn.
Składniki:
- 2 małe dynie
- 8 średnich jabłek
- 2 banany
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 cytryny (sok+skórka)
- 1 łyżeczka gałki muszkatowej
- szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
- Zanurz ją w wodzie z octem i sodą.
- Dynię pokrój w kostkę.
- Do bardzo wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. W ciągu tych 10 minut zetrzyj skórkę z cytryny.
- Odłóż ją na bok.
- Obierz jabłka i pokrój na małe kawałeczki.
- Polej je sokiem z 2 cytryn.
- Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni.
- Duś pod przykryciem około 15 minut.
- Zdejmij pokrywkę, dodaj cukier i gałkę.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną, a dżem zgęstnieje, czyli około 30/35 minut.
- Uwaga! Wrzący dżem będzie pryskał, dlatego proponuję gotowanie w wysokim garnku.
- Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików.
- Zakręć wyparzoną nakrętką i odwróć do góry dnem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie TUTAJ.
A Wy robicie przetwory? Podzielcie się swoimi przepisami na naszym Forum.
Dołącz do naszej społeczności
Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku, gdzie czekają na Was wartościowe materiały.
Jeśli jesteś opiekunką/em lub chcesz podjąć pierwszą pracę w opiece dołącz do naszego Forum dla Opiekunek oraz zapisz się bezpłatnie w naszej bazie opiekunek.
A jeśli szukasz opieki dla swojego bliskiego, zamieść ogłoszenie na naszym portalu oraz dołącz do naszej społeczności.