Domowe przetwory mają w Polsce bardzo długą tradycję. Od lat jest to jeden z najpopularniejszych sposobów przetwarzania owoców i warzyw. To sposób by cieszyć się niesamowitym smakiem w okresach, w których dostęp do świeżych plonów jest ograniczony.

Najpopularniejsze metody przygotowania przetworów

Wśród najpopularniejszych metod przygotowania przetworów wyróżnia się:

  • marynowanie - polega na wykorzystaniu zalewy, składającej się przede wszystkim z octu. To doskonały sposób na przetworzenie m.in. ogórków, papryki i grzybów.
  • kiszenie - proces fermentacji mlekowej. Dzięki stworzeniu odpowiednich warunków cukier zawarty w kiszonych produktach rozkładany jest na kwas mlekowy. To sprawia, że warzywa zyskują nowy, oryginalny smak i zostają zabezpieczone przed gniciem. Najczęściej w tej sposób przetwarza się m.in. buraki i pomidory.
  • pasteryzowanie - polega na podgrzaniu, a następnie zamknięciu w szczelnych pojemnikach produktów. W ten sposób przygotowuje się m.in. konfitury i dżemy owocowe.

4 powody, dlaczego warto przygotowywać własne przetwory 

Jeszcze wahasz się, czy warto przygotowywać domowe przetwory? Oto według nas 4 najważniejsze powody:

  • Wiesz co jesz - masz kontrolę nad tym co zaprawiasz.
  • Możliwość zbilansowanej diety - domowe przetwory to doskonały produkt, półprodukt do pełnowartościowej, zdrowej, zbilansowanej diety 
  • Nie marnujesz żywności - nie wyrzucasz dobrodziejstw natury, a jedynie przedłużasz ich możliwość spożycia, nadając im drugiego życia.
  • To co pyszna, masz pod ręką - nie musisz poświęcać mnóstwa czasu, by znaleźć zdrowy i pyszny produkt, ponieważ masz go w swojej szafce.

Te przetwory warto zrobić

Poniżej przedstawiliśmy subiektywną listę przetworów, którym naszym zdaniem warto zrobić.

  • Mus owocowy np. jabłkowy, gruszkowy.
  • Powidła i konfitury np. śliwkowe, czereśniowe.
  • Dżemy np. truskawkowy, wiśniowy
  • Przecier np. pomidorowy, paprykowy.
  • Kiszonki np. ogórki, buraki, kapusta.

Pyszny przepis od Babcia Radzi

Na koniec prezentujemy przepis od Babcia Radzi na pyszny dżem jabłkowo-dyniowy, który wzmocni układ odpornościowy, wesprze pracę mózgu i czyści organizm z toksyn.

 

Składniki:

  • 2 małe dynie
  • 8 średnich jabłek
  • 2 banany
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 cytryny (sok+skórka)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatowej
  • szklanka wody



Sposób przygotowania:

  • Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  • Zanurz ją w wodzie z octem i sodą.
  • Dynię pokrój w kostkę.
  • Do bardzo wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię.
  • Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. W ciągu tych 10 minut zetrzyj skórkę z cytryny.
  • Odłóż ją na bok.
  • Obierz jabłka i pokrój na małe kawałeczki.
  • Polej je sokiem z 2 cytryn.
  • Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni.
  • Duś pod przykryciem około 15 minut.
  • Zdejmij pokrywkę, dodaj cukier i gałkę.
  • Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną, a dżem zgęstnieje, czyli około 30/35 minut.
  • Uwaga! Wrzący dżem będzie pryskał, dlatego proponuję gotowanie w wysokim garnku.
  • Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików.
  • Zakręć wyparzoną nakrętką i odwróć do góry dnem.



Więcej pysznych przepisów znajdziecie TUTAJ. 

 

A Wy robicie przetwory? Podzielcie się swoimi przepisami na naszym Forum

 

Dołącz do naszej społeczności 

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku, gdzie czekają na Was wartościowe materiały. 

Jeśli jesteś opiekunką/em lub chcesz podjąć pierwszą pracę w opiece dołącz do naszego Forum dla Opiekunek oraz zapisz się bezpłatnie w naszej bazie opiekunek.

A jeśli szukasz opieki dla swojego bliskiego, zamieść ogłoszenie na naszym portalu oraz dołącz do naszej społeczności.